söndag 27 april 2008

Hey Dolly


Hey Dolly is the first novel by 20 year old Amanda Svensson. I have reviewed the book recently. This text is a little reflection on the novel, reviews by other people, and thoughts about my literary reviews in general. (Go to the comments for a short summary in English.)

Jag sitter här och läser recensioner. Av någon anledning fick jag för mig att jag ville kolla upp vad andra skrivit om boken jag senast recenserade - Amanda Svensson, Hey Dolly. Och oj, jag känner mig dum och trög som jag vet inte vad... När jag skrev min recension, så tyckte jag att det var den svåraste hittills, för att jag tyckte att jag inte riktigt begrep mig på den där Dolly. Samtidigt som det kändes som om jag borde göra det eftersom jag ändå är rätt så ung. Det var inte direkt hundra år sedan jag också var 18 år. Den första texten jag läste nu på eftermiddagen var skriven av en som tyckte ungefär som jag. Resten tyckte - bara med ett fåtal mindre invändningar här och var - att boken är i stort sett fantastisk. Det är "generationsroman" hit och "klockrent" dit... Och jag känner mig som ett UFO som var tvungen att skriva en så tveksam recension. En skrev så här om varför romanen är så bra: "på det hela taget översvämmas svenska romaner av jagsvaga, anorektiska och kärlekskranka unga kvinnor. Dolly är uppfriskande."

All denna läsning får mig att misstänka att om min roman ens har turen att bli publicerad, så kommer kritikerna att avsky den.

Ja, nu är min huvudperson inte anorektisk åtminstone, men kärlekskrank är hon förvisso. (Och inte skulle hon komma på tanken att hallucinera/dagdrömma om rockstjärnor med droger, eller att kalla gynekologen för "Hitlerhora" när denna inte förstår hennes känslor...) Dessutom är hon väl ofta rätt deppig och gnällig. Nu när jag sitter och läser vad andra skrivit om Hey Dolly (däribland en av mina lärare från Uppsala - jag brukar tänka på hennes drillning i att skriva PM ibland när jag recenserar – hon är i och för sig en hyperintelligent kvinna som man genast skulle få mindervärdeskomplex av om man försökte jämföra sig) så ser jag att de flesta tycker att Dolly är bra för att hon inte är ett "offer"... Fast det är väl inte huvudpersonen i min roman heller. Hoppas jag.

Jag undrar om det är bra att vara så instängd i sin egen lilla värld som jag är, när man ska recensera böcker...

Den recensent som tyckte nästan lite som jag, han reserverade sig dock med att han som man inte kunde förväntas begripa bättre. Borde jag kanske ha påpekat att jag som överromantisk bitterflata/gammal ungmö (om jag nu är en sådan; ibland tror jag det) inte kan förväntas begripa bättre när det handlar om ”slentriansex” (samt annat sex) med pojkvännen i badkaret, eller med andra pojkar någon annanstans... Å andra sidan har jag vid andra tillfällen konstaterat att jag inte alls lider av heterofobi i litteraturen, så där i allmänhet.

Men å andra sidan, sin egen värld är väl det enda man har att utgå från som recensent. Jag kan ju inte skriva att jag inte känner mig imponerad direkt (mer än bitvis), men att stora delar av resten av landets recensenter förmodligen är det. Fast just så borde man kanske skriva för att vara rättvis mot boken?! Att det förhåller sig så med andra skribenter, det visste jag ju för övrigt inte när jag skrev min recension. En aning om det hade jag nog. En liten UFO-aning om att livet kanske kan se ut ungefär så här för en hel del unga flickor.

Dolly påminde mig lite om de tjejerna i gymnasiet som av en eller annan anledning vägrade att ha studentmössa på sig när vi tog studenten, och istället hade tiaror, såna där silverglittrande plastgrunkor, och massor av svart smink...

Språkligt, så tyckte jag att boken ibland påminde om en del ”Sockerdricka-poesi” skriven av tonårstjejer; inte de dystra ”jag-skär-mig-i-armarna-och-ser-det-röda-blodet” -tjejerna, utan de som vill vara ”annorlunda” än dessa. Ett sätt är att man tar fasta på något kroppsligt; inte något så vardagligt som en arm eller ett ben, utan en mindre detalj, som näsvingar, tånaglar eller mungipa, och upprepar detta lite varstans i texten. Amanda Svenssons upprepade fixering vid skulderblad är ett exempel på detta. Ibland anas dock, befriande nog, en självironisk distans till det egna språket, men jag är inte helt säker hur djup denna insikt är.

För övrigt så känner jag mig fortfarande, efter ett år, som nybörjarrecensent. Tycker inte att jag alltid når fram till kärnan, eller disponerar texten tillräckligt bra. Nu är det förstås inte alls samma sak att skriva en bokrecension som att skriva ett PM om litteraturteori, men jag tror att jag ska fortsätta – i än högre grad – att tänka i de banorna. Framför allt handlar det i båda fallen om förmåga till kritisk reflektion, och att slå fast det väsentliga på begränsat utrymme.

Något jag är ”känd” för att ha svårt för...

torsdag 24 april 2008

My Loved Ones

Djuren som bor hemma hos mig:My darling Virus, who also goes by the names Viri-vir, Lilla trollet ("little troll"), Gullegurkan ("cutie cucumber"), Vildkatten ("the wild cat") and lots of other silly nicknames...

And here's Merlin...


Merlin!

Hey, amigas -- I give you BOB!




BOB bob BOB bob BOB bob BOB

BOB!













I'm not sure if you can tell by these pics that he is really huge, but I assure you, he is... il est vraiment très grand... A friend of mine came to visit yesterday, and she brought her beagle and a sheltie; they were like nothing beside him!





lördag 19 april 2008

Fanny Ardant och Författare Utan Gränser

This is the Swedish translation of Lili’s meeting with the magnificent and truly wonderful Fanny Ardant. Her mission was not only to see and hear her at the closing ceremony at “Rencontres Auteurs Sans Frontières”, but to hand over a very special letter...

This translation is very literal and clumsy [sometimes I even left a few words out, but I plan to correct these errors – by asking someone! – as soon as possible]. For the beauty and true emotion of the text, please see Lili’s blog!


En modig och beslutsam fransk ung dam vid namn Lili, tog sig på kvällen lördagen den 13 april till avslutningsceremonin för evenemanget ”Rencontres Auteurs Sans Frontières”, där Fanny Ardant – denna underbara franska skådespelerska – var närvarande för att läsa Alabama Song av Gilles Leroy.

Lili var på plats, inte bara för att få se och höra henne i verkligheten, utan också för att överbringa ett brev som skrivits gemensamt av några unga kvinnor i Frankrike, Argentina, Taiwan, Spanien, Italien och Sverige (just det, moi!... fråga inte vad jag skrev, men det var deras idé och jag hängde på den...)

Det här är Lilis redogörelse för vad hon upplevde och hur hon överbringade La Lettre. Översättningen är gjord av mig. Den är mycket bokstavlig och klumpig – helt säkert någonstans rent felaktig, och på enstaka ställen har jag helt enkelt markerat med [...] då jag har hoppat över något ord, dock aldrig mer än ca en halv mening. Min franska är inte direkt på den MVG-nivå där den enligt betyget en gång var... men jag gjorde mitt bästa! För att få del av det fulla känslomässiga djupet och det vackra i redogörelsen, vänligen besök Lilis blogg där originaltexten står att läsa! (Där ser man även foton från tillfället. Den galopperande hästen som omnämns nedan syns verkligen vara gigantisk! Och brevet i hennes händer...)


”Mina Ardanter, mina läsare,

Jag kommer aldrig att finna ord för att beskriva troget nog hur jag kände när jag såg henne, när jag pratade med henne...

Det var efter hennes läsning av Alabama Song av Gilles Leroy (som innan Fanny Ardants ankomst hade berättat för oss om vilken enorm glädje han kände över att hans verk skulle läsas av en person som hon, och det förstår man). Och det var en omvälvande läsning, förkroppsligad, underbar... som ni vet.

Fanny Ardant var majestätisk på en estrad som badade i varmt ljus, vid den praktfulla dekoren [...]. Bakom henne en gigantisk staty av en häst i full galopp. Det är lika skrämmande som vackert.

Hon går upp på estraden, ursäktar sig i förväg om publiken skulle tycka att det blir för långt. Hon är vacker, det måste understrykas. Hon är undflyende från det ögonblick då hon dyker upp i salen till dess att hon går upp på estraden och sätter sig vid det lilla öppna bordet som låter en se hennes magnifika ben i svarta strumpbyxor. Kjolen är ganska kort – den är ovanför knäna när hon sitter ner, den är svart, som hennes top, och fluffig som en vindpust.

HON är majestätisk. Hon öppnar boken utan diskussion, utan avbrott mellan det som hon ska göra, den svindlande gestaltningen, och det övriga. Hon är viktig. Hon är där. Och ingenting undgår att påverkas av att hennes närvaro blir helig för alla och allt. Vakter, bronsstatyer och förgyllda tavlor inbegripna. Och ur tystnaden som faller som en ridå höjer sig hennes röst.

Den är allvarlig, den är resonerande, den blir varm, och dess djup förstärks av resonansen i rummet. [...] [D]en tränger sig fullständigt in i våra kroppar, i mitt hjärta. Den bemäktigar sig oss alla, vi är förhäxade. Fascinerade av denna röst, av denna kvinna, av denna förmåga till känslomässig vidd, denna uppenbarade och bländande hemliga kraft.

Vid ett tillfälle, i början av läsningen, tar hon av sig sina vackra svarta skor med skyhöga klackar. Jag vet inte hur det kommer sig... om en sko ramlade av och om hon därför bestämde sig för att ta av den andra också, eller om hon valde att ta av sig båda för att de var obekväma, eller om det var för att understryka gestaltningen ännu mer, för att ta hjälp av sin kropp – hela sin kropp – i läsningen av verket. Jag vet inte. Men gesten var vacker och tydlig.

Hon läste smekande, sjungande, plågat, satiriskt, klagande, smärtsamt, pikant, sensuellt och erotiskt; ja, i en mycket grovkornig passage. Och när hon läste slog hennes fötter takten, uttömmande, förstrött, uppmjukande resten. Hela hennes kropp var närvarande i varje ord i boken. Hennes axlar... hennes armar... hennes händer... Dessa händer som fängslar, som håller, som hänvisar – ännu mer eteriska –, till det osynliga som blir till påtaglig materia [...]. Och i hennes ansikte syntes glädje, sorg, bitterhet, lidande, svindel. Hennes så vackra ansikte... ett förkroppsligande av hjältars känslor och av ord.

Hon kom tillbaka tre gånger under applådernas dån. Sedan ingenting mer. Som om tre vore en oöverstiglig siffra tystnade alla applåderna abrupt. Hon stannade kvar i en liten alkov till vänster i salen. Där jag satt, fick tablån jag såg mig att tänka på en återförening mellan Olympens medlemmar. Fanny Ardant hedersmedlem.

Hennes dotter som satt bara två rader framför mig reste sig för att gå till henne. Jag reste mig också. Jag såg Fannys ansikte lysas upp vid åsynen av Joséphine. Hon förde händerna till hennes kinder och gav henne två stora pussar. Joséphine Truffaut drog inte ut på tiden, hon gick på en gång. Jag tvekade. Där var folk, viktigt folk. Gilles Leroy, hans förläggare, ett femtontal oidentifierade very important persons, och Patrick Poivre D’Arvor (presentatör från tidningen 20H). Jag gav mitt brev till en Monsieur som jag inte brydde mig ett dugg om, förutom att han satt på en ”reserverad” plats (alltså troligtvis VIP). Jag bad honom ge brevet till Fanny Ardant som var fem meter bort, och han lade det – tillsammans med ett annat oidentifierbart föremål som en man gav honom – på en bänk vid ingången till den famösa alkoven. Jag gick och pratade med en vakt, förtretad och stor i orden, och som jag tänkte intensivt på mina kära ardanter tog jag tillbaka mitt kuvert från den meningslösa bänken.

Jag ”vågade” gå tillbaka in i alkoven och jag gick rakt fram mot Fanny Ardant som tittade på mig när jag kom med den där blicken som är så... den där uppsynen som är så... det där leendet, de där ögonen... som vi känner igen så väl, samma Fanny som i filmerna, när hon ser någon komma (precis som i L’Ora di Punta!). Överraskad och leende. Ögonen lite smalnande, mystiska. Då jag förstod att hon såg mig var det försent att gå tillbaka (argh!), jag gav henne kuvertet och jag sa (jag vet inte genom vilket mirakel) ”Bonsoir... Bonsoir Fanny Ardant... det här är ett brev från era beundrarinnor i hela världen...” Jag blev då medveten – eftersom hon förstulet tittade bort mot fotografen som var i färd med att försöka ta ett kort på hela gänget (PPDA och Gilles Leroy inberäknade) – om att jag var inne på okänd mark, att jag kanske störde? Oops? Åh, ja, jag såg fotografen som väntade på sin bild!

Fanny vände sig till mig och upprepade: ”I hela världen!?!” Då återfick jag medvetandet och jag började bli mycket, mycket räddare (!!). ”Ja, jag hoppas att det kommer att... glädja er...” Hon ruskade på huvudet och log fortfarande, jag avlägsnade mig: ”Hej då...” Och då jag var tillräckligt långt borta tillät jag mig att andas ut och utstötte ett stort ”Puh! OH-MY-...”

När jag återfått förståndet kunde jag inte låta bli att föreviga ögonblicket då hon lekte med brevet – som jag hade lämnat öppet, och hon hade låtit handen glida in i kuvertet – medan hon talade. (Se på vårt brev vid hennes hjärta!!) Jag försäkrar er att jag inte grät.

Jag hade velat prata mer med henne, men brevet får ju göra det.

Jag har fortfarande fullt av stjärnor i blicken!

Av hela mitt Ardantiska hjärta, för er, och framför allt tack vare er!"

Lili, 14 april 2008 –

Merci beaucoup, Lili!

lördag 5 april 2008

Why... What... How

Hm, så att inte den här bloggen blir för seriös…

Because Jerocca said… Please answer 19 questions. And add your own quesiton and answer it also.
I’ll do it!

1.Song in your head ?
The one Fanny Ardant sings with Julien Clerk (YouTube video…), even if I don’t know all the words!
2.What’s bothering you recently ?
Many things, too many---
3.Will you tell the one ( who you crush on ) that your love him/her …or not?
No, most definitely not, because it’s never the rights person…
4.Tired of ?
Not knowing what to do!
5.Wanna cherish the most?
Kindness and joy
6.Love or to be loved ?
To love, I guess, if there must be a choice…
7.What do you want the most ?
To figure out what to ”do with my life” and to get published!!
9. The most romantic thing you’ve done?
I travelled 7 hours by train to meet someone...
10.Your favorite pet is …why ?
My cat Virus… because I took care of her when she was young, and I love her personality, even if she doesn’t like hugs and kisses very much all the time…
11. Your favorite book? To the Lighthouse by Virginia Woolf, because I love her and this book has got everything...
12. Do you think that the results of scientific research can be believed and why?
Well… yes, I guess I do…
13. Back to ten years ago, what will you change ?
I was 18 and quite happy and content … I wouldn’t change a thing.
14.What do you wanna do the most at break ?
Meet friends, read…
15. After 10 year ,what kind of life do you wanna have and how?
Oh… I want to be settled and happy in a nice home, travel, I want to be a successful writer.
16. Where do you wanna go the most ?
I wanna go to many places, but… France!
17. Where do you wanna live the most ?
In Uppsala, I think
18. What make you happy recently?
My sister’s little cats
19. What do you hate the most of yourself ?
I’m too quiet and never find the right words in time
20. Your favorite type of food is and why?
It changes… tonight I feel like… lasagna…

... all the people who see this: Please answer 19 questions above, add your own question and answer it also. Please come to my blog and tell me you finish them all. Find 8 more people. Go to their blog. Invite them to join this. Pass it forward ………

Guess what my own question is? Yes, of course, no 11...